mycloud logoask4it logobooking logo 2labapps logo 3
erasmus transpalumni logo egramdep 
  • Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 24210 74771
  • 24210 74776
  • 28ης Οκτωβρίου 78, Βόλος, ΤΚ 38333

Περιγραφή

Διάρκεια: 3 ώρες για 13 εβδομάδες [ECTS: 6]

Περίγραμμα του μαθήματος

Το μάθημα αυτό ασχολείται με την παρουσίαση του Κεϋνσιανού Μακροοικονομικού Υποδείγματος που, αντίθετα με το Νεοκλασικό που εξετάσαμε στην Μακροοικονομική Ανάλυση Ι, είναι βραχυχρόνιου οικονομική αναλύσεως. Στην βραχυχρόνια περίοδο οι τιμές για διαφόρους λόγους δεν είναι εύκαμπτες και αυτό σημαίνει ότι ονομαστικές μεταβλητές μπορεί να επηρεάζουν πραγματικά μεγέθη της οικονομίας, όπως το παραγόμενο προϊόν. Άρα σε αυτή την περίπτωση η ζήτηση για το προϊόν της οικονομίας μπορεί να είναι αυτή που θα καθορίσει το πόσο προϊόν θα παραχθεί, και όχι οι τεχνολογικές, δημογραφικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Εφόσον πρωτεύουσα σημασία σε αυτό το υπόδειγμα έχει η συνολική ζήτηση στην οικονομία, εξετάζεται πρώτα η αγορά αγαθών, ο Κεϋνσιανός σταυρός και η καμπύλη IS, η αγορά χρήματος και η καμπύλη LM. Οι βραχυχρόνιες οικονομικές διακυμάνσεις αναλύονται μέσω του υποδείγματος IS-LM, όπου και εξετάζουμε τις επιδράσεις από την άσκηση δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στην συνολική ζήτηση της οικονομίας.

Στην συνέχεια εξετάζουμε υποδείγματα της συνολικής προσφοράς της οικονομίας, στα οποία η καμπύλη συνολικής προσφοράς παρουσιάζεται να έχει θετική κλίση είτε λόγω ατελειών είτε ανισορροπιών στις αγορές εργασίας και παραγωγής προϊόντος. Από μια τέτοια καμπύλη συνολικής προσφοράς μπορεί να συναχθεί μια βραχυχρόνια σχέση μεταξύ πληθωρισμού και ανεργίας, που ονομάζεται καμπύλη Phillips. Θα δούμε από ποιους παράγοντες επηρεάζεται, την σχέση της με τις προσδοκίες και την πιθανή μορφή της στην μακροχρόνια περίοδο.

Αφού συγκεντρώσουμε το σύνολο του Κεϋνσιανού μακροοικονομικού συστήματος (συνολική προσφορά και συνολική ζήτηση) ασχολούμαστε με ζητήματα σταθεροποιητικής πολιτικής, όπως είναι αν θα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο ή να είναι παθητική, αν θα πρέπει να ασκείται σύμφωνα με κανόνες ή κατά περίπτωση ανάλογα με την κρίση των σχεδιαστών της οικονομικής πολιτικής. Εδώ θα αναλύσουμε τον ρόλο των χρονικών υστερήσεων, θα εξετάσουμε την Κριτική του Lucas, και θα ορίσουμε το πρόβλημα της χρονική ασυνέπειας.

 

Μαθησιακό Αποτέλεσμα

  • Κατανόηση του Κεϋνσιανού Μακροοικονομικού Υποδείγματος σε σχέση με το Νεοκλασικό Υπόδειγμα.
  • Κατανόηση των βραχυχρόνιων οικονομικών διακυμάνσεων και της ανάλυσης τους μέσω του υποδείγματος IS-LM.
  • Κατανόηση των επιδράσεων από την άσκηση δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στην συνολική ζήτηση της οικονομίας.
  • Κατανόηση των υποδειγμάτων της συνολικής προσφοράς της οικονομίας.
  • Κατανόηση του ρόλου των χρονικών υστερήσεων, αλλά και του προβλήματος της χρονική ασυνέπειας.

Διοικητική Δομή

Τοποθεσία