mycloud logoask4it logobooking logo 2labapps logo 3
erasmus transpalumni logo egramdep 
  • Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 24210 74771
  • 24210 74776
  • 28ης Οκτωβρίου 78, Βόλος, ΤΚ 38333

Περιγραφή

Διάρκεια: 3 ώρες για 13 εβδομάδες [ECTS: 6]
    
Περίγραμμα του μαθήματος

Στο μάθημα αυτό θα εξετασθεί η συνάφεια ή η αντίφαση μεταξύ της οικονομικής ολοκλήρωσης, της παγκοσμιοποίησης και των γεωστρατηγικών επιδιώξεων σημαντικών κρατών της υφηλίου. Το πρίσμα από το οποίο θα εξετασθεί αυτή η σχέση είναι το τρίπτυχο κοινωνία-οικονομία-πολιτική σαν αλληλένδετο σύνολο. Από τα ήδη διδαχθέντα στα προηγούμενα εξάμηνα μαθήματα των διεθνών οικονομικών είναι γνωστή η οικονομική θεωρία και πολιτική για το διεθνές εμπόριο, τις διεθνείς νομισματικές σχέσεις και την διεθνή μακροοικονομική αλληλεξάρτηση.

Στο μάθημα αυτό αρχικά θα δούμε την σημασία του διεθνούς εμπορίου και της διεθνούς κινητικότητας του κεφαλαίου για την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Την πορεία προς την οικονομική ολοκλήρωση στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Β. και Ν. Αμερική, και τα προβλήματα και τους προσανατολισμούς των πρώην κεντρικά προγραμματισμένων οικονομιών. Θα εξετάσουμε τι είναι παγκοσμιοποίηση και την σχέση της με την οικονομική ολοκλήρωση.

Πέραν όμως της ιστορικής αναδρομής και των συγκρίσεων, θα πρέπει να αναφερθούμε στις κυβερνήσεις (οι επιλογές των οποίων περιορίζονται από διεθνείς συμβάσεις και δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη που αντιπροσωπεύουν) στις κοινωνίες (τελικά υποκείμενα αλλά και ενδεχομένως με κάποιο τρόπο εντολείς της πορείας για την παγκοσμιοποίηση) και στις συνέπειες των αποφάσεών τους στην οικονομία. Άρα θα πρέπει να εξετάσουμε τον ρόλο και την μετεξέλιξη του κράτους, σε σχέση με την κοινωνική ρευστότητα, τις κοινωνικές αξίες και προτεραιότητες, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, την σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, και το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα (είτε του βιομηχανικού τομέα είτε του συνεχώς διογκούμενου τομέα των υπηρεσιών).

Στην τελευταία ενότητα μετά από μια συνοπτική ιστορική αναφορά στην Γεωπολιτική, θα αναφερθούμε επιλεκτικά σε γεωστρατηγικές επιδιώξεις και αιτιολόγηση των επιλογών αυτών από συγκεκριμένα κράτη που φιλοδοξούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική – στρατιωτική – διπλωματική και οικονομική σκηνή. Θα δούμε την σημασία και τις ενδεχόμενες οικονομικές προεκτάσεις αυτών των κινήσεων σε συνάρτηση ή αντιδιαστολή με την προωθούμενη (περιφερειακά ή μέσω της παγκοσμιοποίησης) οικονομική ολοκλήρωση.

 

Μαθησιακά Αποτελέσματα

  • Κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στην οικονομικής ολοκλήρωση, της παγκοσμιοποίησης και των γεωστρατηγικών επιδιώξεων σημαντικών κρατών της υφηλίου.
  • Κατανόηση και κριτική ανάλυση της σημασίας του ρόλου και της μετεξέλιξης του κράτους, σε σχέση με την κοινωνική ρευστότητα, τις κοινωνικές αξίες και προτεραιότητες, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
  • Κριτική ανάλυση της σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, και το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα (είτε του βιομηχανικού τομέα είτε του συνεχώς διογκούμενου τομέα τωνυπηρεσιών).
  • Κατανόηση της γεωστρατηγικής ως έννοιας και πρακτικής στο πλαίσιο του ρόλου μεγάλων κρατών στην παγκόσμια πολιτική-στρατιωτική-διπλωματική και οικονομική σκηνή.
  • Κατανόηση της σημασίας των οικονομικών προεκτάσεων αυτών των κινήσεων σε συνάρτηση ή αντιδιαστολή με την προωθούμενη (περιφερειακά ή μέσω της παγκοσμιοποίησης) οικονομική ολοκλήρωση.

Διοικητική Δομή

Τοποθεσία