Δρ. Νικόλαος Τζερεμές
- Position:
- Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο «Μικροοικονομική Ανάλυση»
- Address:
- 28ης Οκτωβρίου 78, 2ος όροφος
- Βόλος
- TK 38333
- Email:
-
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - Phone:
- 24210-74911

Short C.V.
Ο Καθηγητής Μικροοικονομικής Ανάλυσης, Νικόλαος Τζερεμές, εστιάζει ερευνητικά στα οικονομικά της παραγωγής, καθώς και στη μοντελοποίηση, ανάλυση και μέτρηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής σε κορυφαία Βρετανικά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το University of Sussex, το University of Kent, το Queen Mary University of London και το University of Nottingham.
Στον τομέα της ερευνητικής του δραστηριότητας, έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα έργα του έχουν φιλοξενηθεί σε υψηλού κύρους περιοδικά, όπως το Journal of Applied Econometrics, το Research Policy, το European Journal of Operational Research, το British Journal of Management, το OMEGA, το Journal of Productivity Analysis, το Economics Letters, το International Journal of Operations & Production Management, το Journal of Banking & Finance, το International Journal of Production Research, το Journal of the Operational Research Society και το Journal of International Money and Finance. Ως αναγνωρισμένος κριτής, έχει τιμηθεί από τους εκδότες του European Journal of Operational Research και του Journal of the Operational Research Society για τη σημαντική συνεισφορά του στην αξιολόγηση επιστημονικών εργασιών.
Από το 2017 υπηρετεί ως αναπληρωτής εκδότης στο Economic Modelling (Elsevier BV), από το 2019 στο International Journal of Finance & Economics (John Wiley & Sons Ltd), από το 2023 στο Studies in Microeconomics (SAGE Publications Ltd) και από το 2024 στο Economic Analysis and Policy (Elsevier BV) και στο Journal of Economic Surveys (John Wiley & Sons Ltd). Επιπλέον, από το 2019 είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του Tourism Economics (SAGE Publications Ltd).
Επίδραση του ερευνητικού του έργου
Η ερευνητική δραστηριότητα του έχει αποκτήσει μετρήσιμη επιρροή σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, σημαντικά έγγραφα φορέων όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επικαλεστεί το έργο του στον σχεδιασμό και την αξιολόγηση παρεμβάσεων πολιτικής. Τα ερευνητικά τμήματα κεντρικών τραπεζών (ιδίως των Federal Reserve Banks του St Louis και του Dallas), έκανα χρήση τις οικονομετρικές του αναλύσεις της ποσοτικής χαλάρωσης για να αποτιμήσουν την αποτελεσματικότητα και τους μηχανισμούς μετάδοσης μη συμβατικών νομισματικών μέτρων.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει μία μελέτη του ΟΟΣΑ για την ανάλυση των επιτοκίων πολιτικής στα επιτόκια δανεισμού στο Μεξικό, η οποία χρησιμοποίησε την έρευνά του γύρω από το λογισμικό πακέτο “ARDL” στη γλώσσα προγραμματισμού R, προκειμένου να εκτελέσει την οικονομετρική ανάλυση. Η ενσωμάτωση του εν λόγω πακέτου σε επίσημη μελέτη πολιτικής αποδεικνύει όχι μόνο τη θεωρητική, αλλά και τη συνεισφορά του σε λογισμικά εργαλεία, αναβαθμίζοντας την αναλυτική δυνατότητα που διαθέτουν οι φορείς χάραξης πολιτικής.
Πέραν της νομισματικής πολιτικής, το έργο του αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς στις συζητήσεις για παραγωγικότητα, καινοτομία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δύο εκθέσεις VALTO της Φινλανδικής Κυβέρνησης αξιοποιούν τις εκτιμήσεις αποδοτικότητας ορίου παραγωγικών δυνατοτήτων, για να διαμορφώσουν συστάσεις σχετικά με την κατανομή κεφαλαίου και εργασίας, καθώς και τη δυναμική του επιχειρηματικού τομέα. Παράλληλα, το Σουηδικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (IFN) χρησιμοποιεί την ανάλυση μελέτης του σχετικά με όριο παραγωγικών δυνατοτήτων με εκτιμητή order-m, για να διερευνήσει τις επιπτώσεις του ανταγωνισμού στην αποδοτικότητα της βιομηχανίας. Η Βουλή του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Parliament), σε ερευνητικό υπόμνημα για την αναφορά πολικών ESG στον στόχο «net-zero», χρησιμοποίησε τη μελέτη του για τη σχέση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και καινοτομικής ικανότητας, τεκμηριώνοντας πώς η υπεύθυνη διακυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης καινοτομίας. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο Εκδόσεων της Ε.Ε. επικαλέστηκαν τη μελέτη του για τη σύγκλιση τραπεζικής παραγωγικότητας, εκτιμώντας τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και της fintech στην ολική παραγωγικότητα των συντελεστών.
Η επίδρασή της ερευνητικής του δραστηριότητας επεκτείνεται, επίσης, στη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική διακυβέρνηση. Η Inclusive Wealth Report 2023 του UNEP ενσωματώνει την ανάλυση οικο-αποδοτικότητας του για να συνδέσει εταιρικές πρακτικές με εθνικούς δείκτες πλούτου και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενώ το World Resources Institute υιοθέτησε το μη παραμετρικό του μοντέλο σεναρίων στον ενεργειακό σχεδιασμό της πολιτείας Ταμίλ Ναντού. Επιπλέον, το CESIfo Institute και η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έχουν χρησιμοποιήσει τις μελέτες του για τη διαφάνεια και την ποιότητα διακυβέρνησης, προκειμένου να εξηγήσουν χωρικές αλληλεπιδράσεις στην περιβαλλοντική επίδοση.